muzikus.cz na

facebook twitter
přihlášení uživatele
přihlásit trvale na tomto počítači
vyhledávaní

bicíBubnoštěky - jak vybírat buben?

21.05. | Autor: Mojmír Mohapl | sekce: pro muzikanty - seriály

Bubnoštěky - jak vybírat buben?


Co všechno se dá koupit za peníze? Třeba lyže či padající vrtulník? Ale k tématu - dá se koupit taky buben. Není jich v obchodech už k mání tolik jako dřív, protože ruční práci bubeníkovu už mnohde nahradily stroje. Lze to to slyšet i na hudebních televizních nebo video kanálech: Velká popová hvězda s odtučněnou figurou a dopumpovanýma kozama uspořádá další úúúžasnou a ohromnou live show, při které se kolem hromady svítících a čoudících jevištních rekvizit motá houf baleťáků, ale žádný muzikant na place není. Někdy velká hvězda ani nepředstírá, že má mikrofon.

Bubnoštěky - jak vybírat buben?


A tak tedy k těm bubnům. Snad u všech věcí, jejichž vývoj dospěl do nějakého obchodně využitelného závěru a na nichž není už co zásadního
zlepšovat, začíná ve svých novějších modelech pomalu degradovat. Konstruktéři, místo aby koukali na kvalitu, se škrábou za uchem, kde by mohli co ošidit, a to třeba i halířové položky. Ladicí žabky se v průběhu posledních deseti let zmenšily asi na polovinu, zevnitř bubnového lubu zmizelo na okrajích u hrany s blánou jejich zpevnění a plech ladicích obručí je od série k sérii tenčí.
Tím ale rozhodně netvrdím, že veškerý pokrok je na nic! Na přednáškách o životním prostředí v 80. letech jsem slýchával dost pohřební řeči, na kolik že let ještě vydrží zásoby stříbra, mědi a podobně. Televize tehdy měla poctivých padesát kilo a fotilo se hlavně na kinofilm. Ledničky a deodoranty dělaly svými freony ze sluníčka vraha. Čas oponu pomalu, pomaličku pošoupnul, a stříbro klesá na ceně, protože všichni fotí na digitál. A televizi odvezete na zádech na kole. Přitom kvalita obojího neklesla ani v nejmenším - zkuste scanovat starý kinofilm, na kolik se dostanete pixelů.

Bubnoštěky - jak vybírat buben?


Ale zpátky k těm bubnům. Hodně se šidí u levnějších souprav, třeba do dvaceti tisíc, tedy ne že by to byly zanedbatelné peníze. Jak šizení hned v krámě poznat? S panem Janem Vágnerem starším jsme si na tohle téma několikrát povídali (a ta povídání vyšla v číslech 6/2014 na straně 48 a 12/2018 na straně 28). Nemám na nich co měnit, jenom je mohu stručně připomenout.
Sundejte v krámě blány a koukněte na hranu styku lubu a blány. Pokud to místo pravidelné obliny dělá schodečky, prchejte.
Při pohledu z boku by okraj lubu měl být v rovině. Řekli byste, že samo sebou, ale levní výrobci a obchodníci to často vidí jinak.
A když už je blána dole, koukněte, jestli není vnitřek příliš nažloutlý. Pokud ano, je to měkký topol a nečekejte od něj zázraky.
Ráda se taky krabatí povrchová fólie, ale ta se zkrabatí až po několika letech. Po záruce.
Zvláštní plus je, pokud je lub nalakován i zevnitř, ale nesetkáte se s tím příliš často.
Závěrem si tedy troufám tvrdit, že pokud máte omezený rozpočet, zkuste se radši poohlédnout po starší soupravě.
Předem vynechejte ty, o nichž si jejich majitelé myslí, že když po deseti letech používání stačí srazit na ceně tři stovky, prodají to taky.

Bubnoštěky - jak vybírat buben?


Pokud už má mít buben všech „pět P“, koukněte se, jestli na něm něco udělal čas a případná vlhkost, případně taky co. Na dřevě působí kroucení, pokud ne rovnou plíseň, a na kovu dělá rez.
U sad Amati z 80. let je taky dost velkým neštěstím mechanika - ladicí žabky mají hliníkové závity (ty se ale dají snadno a celkem levně vyměnit) a průšvihem jsou zarážky na stojanech typu „šroubek kolmo proti trubce“, ty jsou i na modelech ze 70. let. Jinak jsou ty bubny celkem fajn, zvlášť pokud se zevnitř nalakují. Jenom bacha na menší rozměry pod dvanáct palců, na ty už neseženete blány.

Psáno pro: časopis Muzikus 2021/05

Online verze stránky: http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-serialy/Bubnosteky-jak-vybirat-buben~21~kveten~2021/

Komentáře

celkový počet: 0

Buďte první...


 
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.