6/2019

Editorial

  • Otvíráte červnové číslo Muzikusu a já pevně věřím, že si každý z vás najde článek, workshop či test dle svého gusta, který vás obohatí či inspiruje na vaší cestě být dobrým muzikantem. Rád bych vám sdělil své tipy, které mě zaujaly a oslovily.

    Ono se ukazuje, že přes veškerý technologický vývoj, ruku v ruce s možnostmi internetem, musí za tím vším být nakonec stejně hodně práce, praxe a talentu. A nakonec i štěstí být ve správnou dobu na správném místě. Dlužno podotknout, že nebývá lehké sklouznout k mýlce, že právě internet a technologie jsou tím, na čem převážně záleží a co povede ke kýženému výsledku - k dobré hudbě, ať už jakéhokoliv žánru. Naše autorka Karolína Uherčíková pro nás připravila rozhovor, který může být pro mnohé doslova studnicí informací i dobrým poučením. V dnešní době je hodně muzikantů svými zvukaři, producenty a také masteringovými inženýry. Mastering je poslední a finální krok při tvorbě nahrávky, a tak lidé, kteří toto řemeslo zvládají, mají cenu zlata. Vlado Meller je masteringový inženýr. Výčet desek, na kterých je podepsaný, hovoří jasnou řečí. Tady to někdo doopravdy umí. Vydejte se tedy s Karolínou, která vás provede příběhem, který započal emigrací v roce 1969 a dovede nás přes dlouholetou práci ve studiích CBS až k soukromému masteringovému studiu v Charlestonu v Jižní Kalifornii.

    Když se řekne kytarista, tak se člověku vybaví ikony, které jsou typické svými postojí a image na pódiích, a i proto nám vytanou na mysli. Ale kytarista, se kterým si povídal Jan Sládek, má zcela jinou typickou image. Sedí. Sedí na pódiu. Sedí na pódiu někde v rytmice uprostřed velkého orchestru. Možná někteří z vás tuší, neboť takových není mnoho. Koneckonců, asi jste také nepřehlédli titulní stránku. Dalším inspirativním rozhovorem je povídaní s Lukášem Chejnem. Že práce s velkým orchestrem nebude úplně stejná jako v malé rockové partě je nasnadě a někdy je třeba i ustoupit a nechat part zahrát někoho jiného. To je zkouška ega, co?

    Společným jmenovatele obou rozhovorů je poctivá, upřímná a tvrdá práce. Tak vám přeji, ať vás při čtení články osloví a přinesou poučení i zábavu. A vlastně celý Muzikus…

Články v tomto čísle