2/2019

Editorial

  • NAMM Show v Anaheimu v Kalifornii je každoroční výstava hudebních nástrojů a s klidným srdcem mohu říci, že nejvýznamnější. Její historie sahá k počátkům století. Ne tohoto, ale minulého, k roku 1901, kdy Národní asociace výrobců pian a klavírů zakládá rovněž národní asociaci, ale tentokráte dealerů čili prodejců v Americe (National Association of Piano Dealers of America). A hned rok na to pořádají první výstavu v největším městě státu Maryland, v Baltimore. Poplatek za účast pro tehdejší vystavovatele byl stanoven pět dolarů na jednoho prodejce. A o dva roky později na výročním zasedání získává své jméno - NAMM Show. Původ zkratky je z anglického National Association of Music Merchants a myslím, že až na slovo merchant, které znamená obchodník, není třeba překladu. To také vysvětluje, proč je výstava uzavřena pro veřejnost a vstup mají povolen jen obchodníci. Jde koneckonců hlavně o byznys, co si budeme povídat.

    To, jak bohatý je program, bych se vám pokusil přiblížit tím, že jsem namátkou spočítal, kolik jednotlivých koncertů, předváděček, diskuzí… začíná v sobotu v jedenáct hodin. Napočítal jsem jich čtyřicet tři. A každou půlhodinu to pokračuje, a věřte, že k odpoledni jich je ještě více.

    I když určitě víte, že novinek v našem oboru už nebývá tolik jako dříve, tak přesto se můžeme těšit na spoustu nových i inovovaných nástrojů, aparátů, technologií… Bývá pravidlem, že na přelomu roku chodí e-maily s novinkami od firem, ale s přísným embargem na zveřejnění, dokud nebudou slavnostně představeny na NAMM Show. A vzhledem k tomu, že právě teď do zahájení výstavy zbývá jen několik dní, tak vím, že nic nevím, respektive nesmím vědět.

    V tuto chvíli, kdy čtete tyto řádky, k vám již probublávají novinky po internetu, ale dlužno říci, že mnohým ještě bude nějaký ten čas trvat, než dobublají na náš trh. A tak než se dočkáte, co nového z NAMM Show si budete moct koupit, tak si počtěte na stránkách Muzikusu o… Ale co bych vám to prozrazoval, pěkně se časopisem prolistujte sami. A věřte, dvouprstá gesta z dotykáčů vám fungovat opravdu nebudou.

Články v tomto čísle