12/2018

Editorial

  • Kolik si říci za kšeft? Tahle otázka trápí hodně lidí, a nejen muzikantů. Dokud tě to neuživí, tak je to koníček. Zrovna nedávno jsme o tom s mým kamarádem u piva debatovali možná víc než hodinu.

    A je pravda, že například vybavení, které používáme, mívá i statisícovou hodnotu. Samozřejmě lze pak různě nahlížet na to, jak si kdo představuje, co to vlastně znamená se uživit. Což se například rapidně změní, když přijde manželství a děti. Ruku na srdce, po nějakém čase, kdy nám stoupne muzikantské sebevědomí, tak už se nespokojíme s kopiemi a musíme mít originály, i když už dávno nejsou zárukou nejvyšší kvality. A co čas? A nemyslím jen cestování, zvukovky či stavbu aparátu. Ale kolik času zabere, než můžete jen hrát, aniž byste museli cvičit a udržovat se v kondici pro ten daný konkrétní kšeft, který zahrajete na požadované profesionální úrovni. To vše by se do ceny asi mělo promítnout, ne? Wiki ani nemukne o odměně, jen shrne, že profesionál dělá vše správně, ve správný čas a na správném místě. Upřímně, když malinko odbočím, je to dost dobrá definice, jak dobře hrát.

    A tak je jasné, že i profesionál může pocházet z řad „koníčkářů“. A nebudeme si nalhávat, valná většina muzikantů se neuživí. Ale to, co nejvíce odděluje tyhle dva tábory, je poptávka. Když vás lidi budou chtít, tak se velmi rychle vše otočí a výše honorářů začne stoupat, nebo naopak. A tak když se vrátíme k otázce položené na začátku, je třeba si položit všechny ty otázky, které jsem naznačil. Nejprve ty o sobě samém, a pak tu poslední. Cena vám určitě vyplyne, a asi reálnější, než když se budete porovnávat s někým jiným z branže. Můžete snít o skvělých honorářích popových hvězd, ale… Když budete muzikanti koníčkáři, tak musíte počítat s tím, že budete hrát dost často za peníze, které neodpovídají ani vaší, ani obecné představě, ne-li zadarmo. Nebudete mít dostatek motivace si cenu spočítat a stát si za ní. Tahle branže s sebou nese, že ji musíme mít rádi, což je úplný základ, když lezeme na pódium. Což je dobře, prostě muziku dělat musíme. Ale hlavní je se rozhodnout, zda profesionálně, nebo jako hobby.

    Vánoční shon je v plném proudu, a tak bych vám rád jménem celé redakce popřál, ať prožijete vánoční svátky v klidu a pohodě a načerpáte síly na další muzikantský rok. A s tím chci i poděkovat za vaši přízeň v uplynulém roce s přáním jejího zachování i pro roky další.

Články v tomto čísle