10/2017

Editorial

  • Co si budeme povídat, večery se krátí, a až přecvakne na konci října na normální čas a tma padne už „chvilku“ po obědě, tak nejlepší bude čas strávený pěkně v teple domova v ušáku nebo na gauči. A když už vás přestane bavit cvičit nové fórky nebo nahrávat na počítači pecky do nového projektu, uvařte si něco dobrého. Nemyslím k jídlu, ale grog, svařák, nebo tak něco dle vašeho gusta, a prolistujte si nový Muzikus. Pojďme se mrknout, co vás v něm čeká.

    Zkraje se podíváme na historii regionu, který se nachází na pomezí severozápadu Čech a Německa. Trojice měst vytyčuje trojúhelník, kterému se, a ne neprávem, říká hudební triangl. Jsou jimi Luby, Kraslice a Klinghental. Hudební nástroje se zde vyrábějí již od poloviny sedmnáctého století. Firmy Warwick a Framus, které zde vznikly, mají zajímavou a pohnutou historii lemovanou nejedním úskalím, ale také obdobím růstu a prosperity. Ponořte se s Ondrou Svatoněm do historie firem, které letos slaví kulatá výročí.

    Každý muzikant má své vzory a nebylo tomu jinak ani u Franka Bella, baskytaristy skupiny Anthrax, jehož jste jistě na titulu nepřehlédli. Ale ne každý má možnost se se svým vzorem setkat, natož z něj do úmoru tahat rozumy. Jak se dostal do Anthraxu z pozice bedňáka a dalšími osudy Franka Bella vás v bassprofilu provede Milan Janeček.

    Arthur Hnatek byl dalším z řady bubenických osobností, které účinkovaly na Meinl Drum Festivalu. O jeho stoprocentní koncentraci v dané chvíli na hru, o jeho snaze nepředvídat, a už vůbec ne hledět zpět a nejen o tom se můžete dočíst v reportáži z bubenického festivalu a v rozhovoru s Arhturem Hnatkem, které vám přinášejí Karolína Uherčíková a Matěj Kubíček.

    Vítězslav Štefl vás ve svém již letitém seriálu provede osmdesátými léty v rockové muzice. Zkráceně punk už tolik netáhl muzikanty a rock se zdál být vyčerpán, a tak bylo vše připraveno pro zrod heavy metalu. Kdo ovlivnil tuto éru nebo byl přímo u toho, si můžete přečíst v dalším pokračovaní Letem kytarovým světem.

    Přeji vám hezký podzim bez příznačných depresí ze smutku způsobeného odchodem léta… i když… neříká se, že když má muzikant napsat dobrou pecku, tak nějakou tu depku k tomu potřebuje?

Články v tomto čísle