11/2016

Editorial

  • Musím říci, že jsem musel chvíli, jak se říká gůglit, protože mi přišla zpráva o udělení Nobelovy ceny za literaturu Bobu Dylanovi přeci jen trochu nevěrohodná. Internetu se nemá hned všechno věřit. Přeci to všude na internetu píšou. Ale nakonec se ukázala navýsost pravdivá a pro mne překvapivá. Někteří si mohou říci, že jsem dylanovský negramota, a že je to přeci jen jasné jak facka, měl už ji dostat dávno. Ale zpráva mne spíše zarazila z pohledu establishmentu, že se vůbec takovými věcmi zabývá, že je registruje. Možná ve mně pořád dříme bolševický policajt natlučený do hlavy, že co je rockem, to je čertem... Konec konců, o tom by mohla vyprávět kapela, kterou máme na titulu a zažila to v reálu.

    Nedávno, rozhodně dříve než proběhlo výše zmíněné udělování nobelovek, mne přes nos ťukl citát Franka Zappy: „Definition of rock journalism: People who can't write, doing interviews with people who can't think, in order to prepare articles for people who can't read.“ (Frank Zappa, The Real Frank Zappa Book)

    Definice rockové žurnalistiky: Lidé, kteří neumějí psát, dělají rozhovory s těmi, kteří neumějí myslet, aby připravili články pro lidi, kteří neumějí číst.

    Tak si říkám, tak tohle přesně už řadu let děláme v redakci. A teď se v tom vyznej. Ale jedno se musí uznat, trefný to je, co si budeme povídat! Nakonec i to udělení Nobelovky. Zase se na druhou stranu říká, stane-li se rock establishmentem, tak ztratí koule. A to bych zas řekl, že ne. Podívejte se, jakou institucí jsou AC/DC, a vůbec nic neztratili, ba naopak. A tak, ve světle Nobelovy ceny udělené rockovému básníkovi a pod satirickou palbou Zappovy vyřídilky, jsem stejně rád, že jsem součástí téhle skupiny ať už rockových muzikantů nebo žurnalistů. Je to svět, který vypadá jako hra, jen tak na oko... brnkat si na kytaru a hopsat na pódiu. Ale ve skutečnosti takový není a buďme rádi, že můžeme hrát. Doufáme, že vám k tomu pomáhají i řádky v Muzikusu.

    PS ... doteď Bob Dylan nezareagoval a Švédská akademie už rezignovala... A teď se v tom vyznej.

Články v tomto čísle