6/2016

Editorial

  • Milí čtenáři, v tomto čísle vám přinášíme obsáhlý rozhovor našeho autora Daniela Sywaly s kytaristkou Jennifer Batten. Musím říci, že osobně ji nevnímám tolik ověnčenou slávou a reklamou jako svatou „gé“ trojici Vai, Satriani Malmsteen. Možná proto, že její angažmá u Michaela Jacksona je spojeno s pojmem pop. A ten se v některých kruzích skloňuje spíše pejorativně, což může být příčinou. I když věřím, že právě i díky Králi popu, ale i díky dalším skvělým muzikantům se tato situace lepší. Klidně si rozcupujte můj názor, že i pop může byt dobrá hudba.

    Nicméně kytaristka je to skvělá a i spolupráce s Jeffem Beckem hovoří za své. Takže vám přeji příjemné a poučné počtení. Řeší se zde také téma, které jistě trápí mnoho muzikantů, obzvláště s přibývajícím věkem a zkušenostmi. A vzhledem k tomu, že Jennifer je žena, tak mne při čtení začaly napadat taková slovní spojení jako: hrajte pravidelně a vícekrát denně, omezte množství modulačních efektů ve svých sólech, dejte přednost tranzistorovému zkreslení, používejte dostatek kvalitních stupnic, vyvarujte se barré akordům, a hlavně mějte dostatek pohybu na pódiu... Ano, Jennifer věnuje hodně energie redukční dietě svých hejblátek. Vede ji k tomu zkušenost z letišť a časté cestování. Koneckonců o podobné zkušenosti se můžete dočíst i v článku Miloše Doležala ml. Markneukirchenské hlavolamy, kde i David Ellefson si musel kvůli třem centimetrům navíc, o které jeho futrál na nástroj přesahoval stanovenou normu, připlatit, aby mohl odletět.

    Nebývá to lehké rozhodnutí, neboť touha po co nejlepším zvuku bývá mnohdy silnější než pevnost plotének v muzikantských zádech. Naštěstí se slábnoucími ploténkami se muzikant stává moudřejším a ví, jak svůj zvuk protlačit na jakémkoliv nástroji či aparátu. Což potvrzují i tradovaná památná slova Radima Hladíka: „Ať je to aparát takovej nebo makovej, stejně si každý nakroutí svůj zvuk.“ Možná to takhle přesně neřekl, ale ukazuje se, že měl pravdu. Ať se vám daří najít si svoji sestavu s vyváženým poměrem cena/výkon, který zde můžeme parafrázovat váha/zvuk, a tím chránit plotýnky před vyskočením. Skvělé léto a hodně odehraných fesťáků vám přejeme z redakce.

Články v tomto čísle