3/2016

Editorial

  • Pokud se probírám diskusemi na internetu, tak je vidět, že muzikanti řeší pořád stejné věci. Jaké snímače či kobylku použít na kytaře, hledají učitele na bicí, aby hned od začátku ty paličky nedrželi špatně, či zpěváka do kapely, protože už mají super základy, ale chybí jim ta správná melodie, rozuměj písnička. Velmi vděčné téma jsou lampy do zesilovačů a nebo díky dnešním možnostem sítě sítí nabízejí pozvánky na svá vystoupení a projekty. Také nechybí docela často probíraná otázka, který že to je nejlepší DAW, a hlavně jaké plug-iny jsou na reverby nejlepší.

    Pokud ale zalistujete na stránku padesát čtyři v tomto čísle, tak se najednou ocitnete tak trochu v jiném světě. Je najednou úplně jedno, na jaké nástroje hrajete, z jakého jsou dřeva či kolik oscilátorů či filtrů mají, zda mají klapky takové či onaké. Stojíte před problémem, jak zahrát na svůj nástroj to, co slyšíte, a pokud možno to stihnout v tempu skladby, kterou právě hrajete. A je jedno, jestli to slyšíte od kolegů, nebo se vám tóny ozývají v hlavě. Takové dotazy už v diskuzích vidět nejsou, tedy aspoň já na ně nenarazil.

    Markneukirchenské hlavolamy velice inspirativní článek, a Miloš Doležal ml. se úkolu, vyzvědět něco zajímavého na každoročním setkání basistů Bass Campu, zhostil na jedničku s hvězdičkou. Jak jsem již napsal, je úplně jedno, o jaký jde nástroj. Zde je to baskytara a Gary Willis v článku ukazuje, jak on se s tímto problémem vypořádává. Snaží se vlastně najít tu nejkratší, a hlavně efektivní cestu z hlavy na hmatník baskytary nebo až do reproduktoru zesilovače. Vlastně když to vezmu do důsledku, i zpátky do ucha na svojí hlavě. :-) A tedy i cestu nejrychlejší, což si i Miloš sám na sobě ověřil. Zapojil při procvičování tu zatracovanou i vyzdvihovanou teorii a hned byl o „cihličku“ pozadu. Když se vrátím do našich luhů a hájů, tak jedna z nejobávanějších knížek na konzervatořích je Učebnice intonace a rytmu od Jaroslava Kofroně. Kdo zažil, ví. Pokud jsem vás trochu i já inspiroval a vy se vydáte na internet do diskuzí hledat otázky, jak zahrát to, co slyšíte, tak také zkuste do vyhledávače YouTube zadat: Theremin Walking Bass - Pamelia Kurstin...

Články v tomto čísle