2/2016

Editorial

  • Kapuleti a Montekové nebo drsný film s Kevinem Costnerem - Hatfieldovi a McCoyovi, příběhy o nepřátelství na život na smrt. Určitě každého z vás napadnou další a další. Jenže, i když ne v tak fatální podobě, nemusíme chodit zase tak daleko. Doba internetu způsobila, že je možné sdělovat své názory, aniž by člověk byl přímo konfrontován osobně a musel reagovat v osobním rozhovoru či s puškou v ruce. Co si budeme povídat, na to je potřeba o notně větší kus odvahy. A tak není ani moc překvapivé, že tento fenomén zasáhl i věčný kočkopsovitý vztah mezi zvukaři a muzikanty.

    Vydáte-li se na diskusní zvukařská fóra, zaskočí vás, nebo alespoň mne zaskočilo, pokud dojde na otázky chování muzikantů, tak že v mnohých příspěvcích zaznívá naprostá povýšenost zvukařského stavu nad těmi „zvířátky“ z řad muzikantů. Neuctivé a velmi hrubé, mnohdy vulgární hodnocení naprosté neschopnosti porozumět tomu (nej)vyšším poslání, které spočívá ve správném zapojení kabelu do mikrofonu či ve zcela dokonalém nastavení ekvalizéru v odposlechu. A není výjimkou ani střílení do vlastních řad.

    Pokud se někdo osmělí s dotazem, který je vyhodnocen pod úroveň zvukařského stavu, je s ním naloženo podobně jako s muzikantem. Přitom když se podíváte po pódiích, tak po vulgaritě či podobných projevech v osobním kontaktu téměř jako by se země slehla.

    Vypadá to, že straním „domácím“, což bych nerad, ale na muzikantských fórech toho tolik není. Což samozřejmě může být můj dojem, neboť jsem nečet celý internet, nemohu být objektivní, ale je jasné, že muzikanti nejsou žádní svatoušci. Prostě mne jen zarazila a zaráží a asi i bude zarážet ta neomylnost ve vlastní dokonalost. Zbytečná a kazisvětská. Jedni bez druhých dnes nemohou existovat.

    Nezbývá jen doufat, že ti, co zvučí s pokorou a pochopením pro muzikanty, a muzikanti, co hrají a respektují zvukaře a jejich znalosti, to doopravdy dělají a nemají čas psát na fóra. A doufat, že jich bude přibývat. Jenže co pak s internetovými fóry... Tam zbude místo pro muzikantsko-zvukařské fóry.

Články v tomto čísle