7/2015

Editorial

  • V čase, kdy píšu tyto věty, se už koncertuje venku. Počasí je tomu nakloněno. Rozjezd jara byl trochu mrazivý, hlavně po západu slunce, ale teď už je dobře. Nicméně jednu hru s námi v posledních letech svatý Petrhraje stále zábavněji. My muzikanti, tedy hlavně zvukaři, s ním statečně bojujeme, třímajíce Aladina ve zdvižené ruce.Tedy mobilní telefon s aplikací matematického předpovědního modelu počasí, který celkem přesně i lokálně předpoví, kde bude zkrátka pršet. A když sesekne, o to bývá veseleji.

    Při vstupu na stage nejde přehlédnout louže a vlhké skvrny na různých místech a okrajích pódia. Muzikant poučený o elektřině mírně znejistí a okem začne ohledávat kvalitu prodlužek a tipovat, kdepak je umístěn rozváděč s jističi a proudovými ochranami. Muzikant nepoučený, co to je elektřina, se ocitne na hranici paniky a věří tomu, co mu kdysi ve srandě řekli kamarádi: „Co je mokré, je podezřelé a kope to dvakrát!“ Ani jeden z nich nebude zapichovat síťovou zástrčku svého aparátu do „psa“ s úplně klidným srdcem.

    A teď bych chtěl něco vřele doporučit: Nikdy nezapojujte aparát do zásuvek, kde je ulomený zemnicí kolík. Doufám, že ho každý pozná. Bohužel je to občas k vidění a věřte, není to náhodou, že se to „nějak“ ulomilo. Je to populární vychytávka k odbrumení aparátu, které vzniká kvůli zemním smyčkám. Nebudu vás zatěžovat teorií proč, ale stačí tu smyčku přerušit, tak proč neulomit kolík zemnicího typu… Můžu vám říci, že s mokrým pódiem může být bez nadsázky tato kombinace smrtelná.

    Dobrá zpráva je, že z pódií tento nešvar mizí či už zmizel. Kvalita vybavení odpovídající bezpečnostním normám je čím dál více standardem, kde vodě odolné zásuvky a rozvody mají své místo. Co to je DI box, už se ví. Není to taková ta hranatá krabička, co „bere signál“ a „k…“ zvuk, ale galvanicky a bezpečně přeruší zemní smyčku.

    Nespoléhejte se ale, že zvukařská technika vše vyřeší za vás. Dbejte o svoje aparáty, ať jsou v pořádku a zadrátované podle bezpečnostních norem. Pak vám budu moci popřát pěkné koncerty v kraťasech a tričkách i za letních deštíků a ať si užijete výhled na duhu i z pódia.

Články v tomto čísle