2/2015

Editorial

  • Tři králové jsou teprve pár dní za námi, a v redakci už finišujeme na posledních korekturách v únorovém čísle. Zatím je stále ještě celé v počítači. A když se tak probírám jeho obsahem, listuji v rozhovorech, testech, workshopech… tak se mi do mysli vkrádá trojka… ale ne ta známá královská, Kašpar, Melichar a Baltazar…

    Lidská dovednost, ať už z jakéhokoliv oboru, je postavena na zkušenosti. Bez té to moc nejde. Každý mi potvrdí, že ve zkušebně se všechno naučit nedá. A tak Štěpán Škoch v rozhovoru a v reportáži ze studia All Senses moc nepřemýšlí nad tím proč, ale vyzkoušel si, že je lepší nahrávat rovnou v takové vzorkovací frekvenci, v jaké se to bude přehrávat. Dělá to tak i anglický producent Greg Haver a točí vklidu při 44,1 kHz. Nepotřebuje 88,2 nebo dokonce 192 kHz a přesto to zní skvěle.

    I když se říká, že praxe, či zkušenosti, chcete-li, je zelený strom oproti šedé teorii, tak cvičit, učit se a vzdělávat bezpochyby také patří ke všemu, co děláme. Řekl bych, že obzvláště v muzikantských kruzích je teorie možná více než popelkou. Bubeník Gavin Harrison v rozhovoru vypráví, jak musel čtvrt roku cvičit, než se mu povedlo zahrát cvičení, které mu zadal jeho soukromý učitel na první lekci. Ať se nevrací, dokud etudu nezahraje. Na otázku, jak dlouho to trvalo ostatním studentům, sám si říkal dva, tři týdny, mu učitel řekl, že je první, kdo se vrátil.

    Když už jsem v předchozím odstavci použil klasika Johanna Wolfganga von Göeteho, tak teď z našich luhu se mi nabízí: Ševče, drž se svého kopyta. Vlohy, tedy co nám bylo dáno do vínku, doplňují trojici věcí, které se přímo podílejí na tom, co a jak dobře dovedeme. Skládám zde hold Joe Cockerovi, který nás v prosinci bohužel opustil. V jeho medailónku uvnitř časopisu Ivan Ivanov nemohl nezmínit Joeúv chraplák, který byl, jak v muzice u zpěváků často bývá, prostou vadou hlasu. Nezaměnitelný hlas.

    Zkušenosti, teorie, vlohy… a čtvrtá královna je Múza. A věřte, nechá se třemi králi hýčkat, aby patřičně kvetla.

    A vy, páni muzikanti, ničeho nehleďtě, nech všeci porúčajú, svoju vždycky veďte, nech sa třeba všeci bijú, kdo bude mět sólo, muziky nepoščajte chytrým ani volom,: miluji tyto verše Vlasty Redla.

Články v tomto čísle