1/2014

Editorial

  • Vtipy o dirigentech... jojo. Zkuste zadat do Google a hned na vás vyskočí: Jaký je rozdíl mezi dirigentem a... nebo: Přijde nový dirigent do orchestru a říká... a třeba taky: Dirigent zastaví zkoušku symfonického orchestru... A co mě přivedlo na tuhle myšlenku? Novinka. Ovládání hudebního softwaru pomocí gest. Tedy lapidárně řečeno, mávání rukama před počítačem. Samozřejmě ve světě počítačů nic nového, Apple už to před časem vyzkoušel, a o herním průmyslu nemluvě. A připomenou se mi i scény z filmu Minority Report, kde toho taky hodně namávali. Pokud půjde vývoj tímto směrem, tak dirigentské vtipy začnou platit na všechny muzikanty, a co víc, možná i na nemuzikanty. Všichni budeme mávat a hudba poteče proudem. Z muzikantů se stane dirigentský národ.

    Ale teď vážně. Dnes už se nikdo nepozastaví nad tím, když si někdo natočí desku sám doma v obýváku. A určitě máte zkušenosti s tím, že když už se konečně naštelujete s akustikou před mikrofon do té správné a jediné pozice, když už je zvuk sejmutý naprosto úžasně a... co teď? Kdo pustí nahrávání? Takže se zase vymotáte z kabelů a stojanů, sednete k počítači a zmáčknete Record a honem běžíte k židli a omylem si kopnete do nohy mikrofonního stojanu... Asi nemusím pokračovat. A při tom by stačilo mávnout rukou.

    Dnes je asi těžké říci, zdali je tato cesta tou pravou, nebo jednou z těch slepých. Vždyť si to vezměte už jen podle dotykových displejů. Názory jsou na ně rozporuplné, ale šiří se pořád dál a dál... telefony, touchpady, laptopy, čtečky... A co pračky, myčky, trouby...? Dnes už jste zvyklí, že zvukař nesedává u pultu jako za starých časů, ale pobíhá v hledišti i na pódiu s plackou v ruce. V budoucnu možná bude jen mávat rukama a mixážní pult bude promítán holograficky z jeho brýlí...

    Držíte v ruce lednové číslo a věřím, že nový rok nám přinese určitě mnoho dobré muziky. Ale taky další technologie, které nás budou posouvat dál a dál... ale nevíme přesně kam. Nicméně už teď vám můžeme v redakci Muzikusu popřát hezké mávání v novém roce 2014.

    Ing. Vladimír Švanda

Články v tomto čísle