9/2011

Editorial

  • V červencovém editorialu jsme vás informovali o odchodu naší DVD přílohy do důchodu. Pozorný čtenář se ale dozvěděl, že o videa nepřijde. Odpadá pouze procedura vkládání stříbrného kotouče do mechaniky. Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám v tomto rozhodnutí vyjádřili podporu. Utvrdilo nás to v tom, že to byl krok správným směrem. Vždyť po přihlášení do systému nemáte k dispozici jen omezený obsah jednoho média, ale můžete procházet náš archiv půl roku nazpátek, bez nutnosti měnit placku v mechanice. Argumenty o omezeném připojení k internetu již dnes neobstojí - píše se rok 2011! Obsah videí a přístupový kód naleznete na straně 6, pod obsahem čísla. Stačí si pak najet na www.muzikus.cz/pro-muzikanty-video/, vložit kód a hodiny zábavy jsou zaručeny.

    V zářijovém Muzikusu přinášíme exkluzivní rozhovor s bratry Cavalerovými, které se nám podařilo odchytit na festivalu Sonisphere, kde se zastavili se svou kapelou Cavalera Conspiracy. Chcete vědět jak skládají, kde berou inspiraci nebo co by udělali ve své kariéře jinak? Nalistujte si stranu čtyřicet dva. Našemu redaktorovi Danovi Sywalovi se podařilo nahlédnout těmhle „bratrům v triku“ až pod pokličku a myslím, že nemusíte být zarytí metalisté, abyste se u článku dobře pobavili.

    Hudba není jen o zkoušení po garážích s kapelou. Určitě spousta z vás má zkušenosti s „počítačovým“ komponováním pro různé účely. Ať už se jedná o hudbu pro Frantovo home video ze svatby nebo třeba o reklamní slot do regionálního rádia. Komponování do již existujícího obrazu - filmu - je pak kapitola sama o sobě. Podtrhnout hudbou atmosféru filmu je kumšt a pro mnohé „vážné“ umělce toto „pokleslé“ umění si na stránkách Muzikusu zaslouží pozornost. První ze série článků o filmových skladatelích nám připomene osobnost Francise Laie.

    Ať zvedne ruku ten, kdo nikdy po pekárnách nepoptával plata od vajíček! Tlustý starý koberec, na oknech těžký závěs, stěny od stropu po podlahu obložené platy a občas na zemi povalující se polyfunkční molitanová matrace, souložící, pardon, sloužící k vícero účelům... Typický pohled do většiny zkušeben. Víkendová brigoška a „ona se ta akustika ňák poddá“. Většinou je výsledkem jen nepříjemně přetlumená místnost, v které již krátkodobý pobyt vyvolává žaludeční potíže. Přitom to hlavní, basy duní do okolí zvesela dále... Jak z toho ven? Do odborné problematiky vás zasvětí článek Mojmíra Mohapla a Martina Fialky Odhlučnění a zatlumení zkušebny, aneb jak umravnit decibely.

    Petr Škuta

Články v tomto čísle