5/2011

Editorial

  • V dnešním úvodníku budu psát o vatě. Ne, nebojte se, nezačínáme fušovat do řemesla dámským časopisům o kosmetice. Chci mluvit o vatě, která vám leží doma v CD stojanech. Seděli jsme takhle v jedné nejmenované libeňské hospodě a řešila se, jak jinak, hudba. Mladá, stará, fousatá... No a došlo i na dvě veličiny, které nesmí mít nikdy v našich nekonečných debatách absenci - Eagles a Beatles. Tu někdo poznamenal, že Beatles nemají na žádné desce jediný chuchvaleček vaty. Ne všichni souhlasili, trošku jsme se pohádali a já si pak ještě ten večer pouštěl jedno LP The Beatles za druhým. A opravdu! Jak je to možný?

    Ještě v 50. letech bylo vše jinak. Vyšel singl (tzv. SP) kde na „áčku“ byl tříakordový rádiový hit a na „béčku“ často složitější kompozice s jistými uměleckými ambicemi. Často se jednalo o skladbu kvalitnější a nezřídka se stalo, že dokonce zabodovala v hitparádách lépe než jasně hitové „áčko“. Holt zlatá „šedesátá“... Dlouho se SP neboli singl a LP neboli dlouhohrající deska objevovaly vedle sebe. Většina kapel vydávala singly a dlouhohrající deska byla výsadou jen těch nejúspěšnějších. Pokud se už někomu poštěstilo tuhle „long play“ desku vydat, tak si dával velmi záležet a zařazoval na album pouze skladby, o jejichž potenciálu byl skálopevně přesvědčen. Řešilo se pořadí písniček a v polovině 60. let se objevila první koncepční rocková alba, která měla nosné téma, písničky na sebe navazovaly a celé album mělo vývoj... Jestliže se ještě v padesátých letech vybíraly na LP desku největší hity, co již předtím vyšly na SP, a dlouhohrající deska byla z dnešního pohledu něco jako The Best of, tak v 70. letech se situace obrátila. Na singlech se postupně objevily největší hity z již vydané dlouhohrající desky. Postupem času docházelo k situaci, kdy se musela podle smlouvy s vydavatelskou firmou natočit deska a byly k dispozici pouze dvě „hitový písničky“. Co teď? Bylo třeba rychle něco „spíchnout“, bylo jedno co, hlavně aby se deska začala co nejdříve prodávat. No a tak začala éra vaty. Nebylo však tomu vždy tak...

    Kam bude pokračovat vývoj v hudebním průmyslu, to ukáže až čas a zatím se o tom můžeme jen dohadovat v hospodách. Chcete-li ale vědět, kam se ubírá vývoj v oblasti hudebních nástrojů, nalistujte si stranu 62 a přečtěte si již tradiční reportáž z letošního hudebního veletrhu ve Frankfurtu!

Články v tomto čísle