3/2011

Editorial

  • Březnový Muzikus se nese ve znamení legend. Zavzpomínáme na Jiřího Schelingera, člověka, jehož hlas vyšlapal cestičku českému hard rocku. Mladším ročníkům článek vysvětlí, že to nebyl pouze ten „chuligán“ s motýlkem, zpívající Jahody mražený nebo Což takhle dát si špenát... Deska Hrrr na ně... zásadně ovlivnila tuzemskou rockovou scénu a nasadila laťku vysoko. Probořila mantinel a ukázala, že to jde.

    V rozhovoru s Mariánem Vargou se dozvíme, nejen co je nového u jeho domovského uskupení Collegium Musicum. Rozhovor s Michaelem Antonym byl v Muzikusu vcelku nedávno, ale nyní se dozvíte mnohem více v článku Ibrahima Hassana. Celá plejáda legend na vás pak čeká v díle seriálu Letem kytarovým světem nazvaném prostě - Rock & Roll.

    Muž z titulní stránky, Michal Pavlíček, na otázku, proč mít více kytar odpovídá: „Zásadní věc pro každého kytaristu je, aby jeho nástroj byl pro něj inspirativní. Kytara je obrovská inspirace. Když jsem natáčel různé verze sól, zkoušel jsem je hrát na různé kytary. A každé sólo je úplně jiné. Každá tě provokuje k jinému výrazu...“

    Že máte jen jednu kytaru a říkáte si, že na Michalově tvrzení něco bude? Přijeďte se podívat na letošní Musikmesse do Frankfurtu, který se letos koná 6.-9. dubna. Víc nástrojů pohromadě jen tak někde neuvidíte. Třeba právě tady získáte onu inspiraci, o které mluví Michal Pavlíček. Samotný výlet pak také může stát za to. V historickém centru není o pivnice ani kluby nouze a zlatavý mok v Německu nemají ale vůbec špatný. Jen pozor ráno na zbytkový alkohol, pokuty v Německu nejsou za hubičku... Inu, i cesta může být cíl.

    V Muzikusu si klademe otázku, čím nás letošní ročník překvapí, jaké novinky s sebou přivezou výrobci? Může nás ještě vůbec něco překvapit? Kam kráčí byznys s hudebními nástroji?

    Simulace char1 vrácení se ke kořenům char1 a pak simulace, které se snaží simulovat ty „kořeny“, trošku začarovaný kruh, nemyslíte? Trend bude jistě nějaký ten rok pokračovat, ale někdy musí přijít změna, kdy? Jak bude vypadat Musikmesse 2020. Vrátíme se k heavy zvuku a superstratům? Nebo k dřevním akustických kořenům? Historie se opakuje a kruh se uzavírá.

    Petr Škuta

Články v tomto čísle