5/2006

Editorial

  • Výstavu ve Frankfurtu, která nám vždycky dá docela do těla, máme za sebou. A každý rok, když tam odjíždíme, přemýšlým o názorech, které na tuto obrovskou akci slýcham. Z jedné strany se přímo nabízí otázka, k čemu taková akce, když je to rok od roku stejnější. Nic nového se neděje. Zdá se, že vše už bylo vymyšleno. Převratné objevy se nekonají a mnohdy se vše obloukem (někdy klikatým) vrácí do minulosti a reinkarnují se časem prověřené věci. Nelze to přehlédnout, a něco na tom určitě bude, to může potvrdit každý, kdo Musikmesse navštívil vícekrát. Bohužel mnohdy se jedná o povrchní pohled, který je způsoben právě oním mamutím rozměrem. Podrobnější a trpělivější pozorování nakonec prozradí, že se v detailech skrývají zajímavá a užitečná vylepšení, která posouvají - sice ne revolučně - hudební nástroje stále dál.

    Z tohoto pohledu stojí příspěvek Mikiho Jelínka v Tématu měsíce určitě za povšimnutí. Protože to opravdu vypadá, že se na povrchu jakoby nic neděje, ale ve spodních vodách to začiná pomalu vřít. Síla počítačů začíná pomalu dosahovat met vytyčených sci-fi literaturou, i když v ní se vyskytují inteligentí počítače spíše na palubách kosmických lodí a o jejich hudbením nadání není řeč.

    A neděje se to samé i v muzice? Chucku Berrymu stačilo pochopit sílu, která se skrývá v elektrické kytaře. Dnes na to potřebujete technické zázemí, které by mu jistě tehdy připadalo jako vybavení onoho kosmického korábu. Stačí se podívat na produkci jakéhokoliv turné nějaké megahvězdy nebo navštívit nahrávací studio. A výsledek může být excelentní, nemůžu nevzpomenout koncert Phila Collinse, který je ukázkovou přehlídkou špičkové techniky, ale taky muzikantství.

    Je nasnadě, že dnes každý pokrok ve výzkumu stojí nemalé finance, a ty se někde musí vydělat. Někde na světě totiž musí existovat muzikanti, kteří vše co je na veletrhu k vidění musí kupovat, protože jinak by firmy neměly peníze na účast. K vynálezu kola, asi stačil nápad a empirické zkoušení. Leo Fender pracoval taky téměř "na koleně". Dnes už, myslím, to není možné. A tak Musikmesse je jedním z důležitých kol v soukolí, která roztáčejí muziku, aby se mohlo hrát...

    Rád bych přivítal v naší redakci nového redaktora Petra Škutu a přeji mu, aby se mu práce líbila.

Články v tomto čísle