11/2005

Editorial

  • Hudební veletrh je za námi a mi vám v tématu měsíce nabízíme ohlédnutí za touto výstavou hudebních nástrojů konanou ve Veletržním paláci. Na jeho přípravě se podíleli autoři Honza Homola, Vladimír Dvořák, Petr Štika, Jaroslav Janek, Jan Červenka, Slávek Glaser, Martin Chrobák, Marie Prágrová a Jan Císař a fotografové Petr Kadlec, Oldřich Teringer, Patricie Sochová a Filip Smetana. Chtěl bych jim tímto poděkovat a vám popřát zajímavé čtení. Příspěvky autorů zaznamenaly veletrh úhlem pohledů dle nástrojů, na které jednotliví redaktoři hrají. Protože fotografického materiálu bylo o hodně více, než může pojmout rozsah tématu měsíce, tak pro vás Michal Snížek připravil "klikací" mapku Veletržního paláce. A vy si můžete pomocí myši a CD výstavu znovu a nebo poprvé projít.

    Hudební veletrh hostil i letos spoustu muzikantů, kteří na seminářích i na koncertních pódiích předváděli svoje umění. Největší poklonu jistě zaslouží legenda legend Jim Marshall, který je v Praze už podruhé. Sám za sebe se i dnes - viděl jsem ho poprvé před několika lety ve Frankfurtu - pořád nemůžu zbavit pocitu, že tohle nemůže být člověk z masa a kostí, kterého bych někdy vůbec mohl potkat... A samozřejmě, na co myslíte, že hraji?

    Když jsem procházel výstavou, nemohl jsem přehlédnout vystoupení kytaristy českého původu Marcuse Demla. Jeho lehkost, s jakou zvládal svůj nástroj, jak se bavil a dokázal pobavit i své posluchače, byla opravdu super. V příštím čísle pro vás o něm připravujeme rozsáhlejší materiál, jak v časopise, tak doufám i pro CD se nám povede připravit audio i video.

    Tak zase naviděnou a naslyšenou za rok ve Veletržním paláci na Huvelu.

Články v tomto čísle