9/2005

Editorial

  • Držíte v rukou poprázdninové číslo, což neomylně naznačuje, že je tu opět hudební výstava. Každý rok se většina z nás sejde na Hudebním veletrhu, abychom se podívali, jestli není v branži něco nového. Pak už záleží na naturelu každého z vás - kdo se o novinky a dění na hudební scéně zajímá v průběhu roku, tomu zákonitě musí přijít vše již důvěrně známé. Ten, kdo více koncertuje a nemá tolik času, může objevit novinek daleko více. Nicméně z celkového úhlu pohledu se jedná o totéž. Na ploše skoro 2000 m se jednou za rok sejde většina prodejců hudebních nástrojů a představí vám vše, co se na našem trhu dá sehnat. A protože je to "o muzice", nechybí zde ani slušná porce koncertů. Je to vlastně jedinečná příležitost nevláčet se po jednotlivých prodejnách po republice a mít vše hezky na talíři. Uvnitř čísla naleznete speciální přílohu, kde jsou všechny potřebné informace o výstavě k dispozici. Na CD příloze naleznete tuto přílohu v elektronické podobě určenou k vytištění, abyste si ji mohli s programem koncertů a seminářů vzít s sebou na veletrh...

    S nárůstem významu komprimovaných formátů zvuku a i videa (mp3, mpeg, divx...) a jejich čím dál tím snazšímu posílání po internetu se zde naskýtá obohacená možnost, jak získat radu či předat informace. Mnohdy si dáte velkou práci s textovou formulací vašeho dotazu, který nám zasíláte do Muzikusu, ale stejně není možné na tento dotaz kvalifikovaně odpovědět. Přitom by mohla stačit pětivteřinová zvuková nahrávka nebo krátké video. Berte toto jako inspiraci. Pokud byste nám rádi zaslali své dotazy a máte k dispozici nahrávací techniku, neváhejte. Na CD naleznete příklad, jak to může fungovat.

    Jako každý rok je v zářijovém veletržním čísle velký zájem o prostor na stránkách Muzikusu, tak jsme stejně jako loni stránky přidali, aby se vše vešlo a vy jste našli všechny svoje oblíbené rubriky a patřičný počet testů a workshopů. Jejich počet letos dosáhl téměř sto padesáti.

    Zajímalo by mě, kolik z vás při nalistování workshopu Saxofon v rocku a popu tento přeskočí s myšlenkou: "...jsme přece kytaristé, klávesáci..." Ale věřte, muzika je jenom jedna a Jakubovy Guide Line mohou být velmi zajímavým úhlem pohledu, hlavně pro muzikanty hrající na vícehlasé hudební nástroje.

Články v tomto čísle