1/2005

Editorial

  • Mám radost, že vás mohu uvítat nejen v novém roce 2005, ale zároveň v 15. ročníku časopisu Muzikus. Pokud tedy budete shovívaví a velkomyslně přehlédnete, že první ročník byl jen "půlročník". První číslo Muzikusu totiž vyšlo v květnu roku 1991. Měřeno lidským věkem, nacházíme se v docela slušné pubertě. Dětské nemoci jsou snad již za námi a do důchodu, doufám, daleko. Ve světle této odlehčené nadsázky je tu slušná šance, že se tedy s časopisem Muzikus budete setkávat drahnou řádku let. Proto si v novém roce a jubilejním ročníku navzájem popřejme, ať to spolu vydržíme. Vy, čtenáři, nás čtěte a my se budeme snažit, aby vás to bavilo a přinášelo vám to ty správné informace ze světa muzikantů a hudebních nástrojů.

    Pokud patříte mezi ty, kdo se ještě nepodívali na obsah CD přílohy, připravili jsme pro vás na stránkách www.muzikus.cz demo verzi, kde se můžete v omezené podobě dozvědět, jak obsah cédéčka vypadá a co vás na něm čeká. Připravili jsme také změnu oproti předešlým letům. Obsah uplynulého ročníku, který vždy zveřejňujme v lednovém čísle, se přesouvá na CD-ROM. Důvodem jsou daleko lepší vyhledávací možnosti, které umožňuje digitální podoba či přenesení do programu (například Excel) a následné zpracování...

    V novém seriálu se bude Kuba Doležal zabývat rolí saxofonu v rockové hudbě. Musím zde podotknout, že při koncipování workshopu jsme pamatovali na to, že hráčů na saxofon v rockové hudbě je daleko méně než hráčů na ostatní nástroje. Celý materiál je tedy zaměřen na hudební roli saxofonu, beze zbytku přenesitelnou i pro na jiné sólové nástroje. Konec konců sám autor v úvodu zmiňuje vlastní inspiraci jinými nástroji při objevování zákonitostí improvizace v rockové hudbě.

Články v tomto čísle